Artikel

Lchf-kost

LCHF och frukter - bra val

Frukt är mycket gott och innehåller dessutom fibrer samt en del vitaminer. Men när man äter enligt LCHF, så bör man undvika att äta allt för mycket frukt eftersom de flesta frukterna innehåller en heldel kolhydrater / socker. Vill man ha snabbt resultat och väljer att följa strikt LCHF, så bör man nästan helt undvika frukt.

Istället för frukt kan välja att äta ovanjords grönsaker och bär, både för smakens skull och för att  man skall få i sig viktiga vitamer och mineraler.  T ex så täcker 100 g blomkål (rå) nästa hela dagsbehovet av c-vitamin

Men när man vill unna sig en frukt, så kan man välja klokt. Nedan kommer några exempel på bra val. En fullständig lista av hur mycket kolhydrater frukter innehålller hittar du här - Kolhydrattabell - frukt och bär.

För att kunna relatera till mängden kolhydrater frukten innehåller så tänk på följande riktlijer: strikt LCHF < 20 gram kolhydrater per dag, måttlig LCHF 20-50 gram kolhydrater per dag och liberal LCHF 50-100 gram per dag.

Avokado 1,7 g kolhydrater / 100 g
Många tänker inte på avokado som en frukt, men avokado är ett utmärkt val om man äter enligt LCHF. 

Grapefrukt 7 g kolhydrater / 100 g
Personligen så älskar jag grapefrukt, men även om grapefrukt innehåller relativt få kolhydrater för att vara en frukt så är de oftast rätt så stora. Kanske räcker det med en halva?

Granatäpple 7 g kolhydrater / 100g
Granatäpplet är känt för sitt stora innehåll av antioxidanter och det forskars bland annat på om granatäpplen kan skydda mot vissa former ac cancer.

Småcitrus clementiner mandariner tangeriner satsumas c:a 9 g kolhydrater / 100 g
Vem gillar inte clementiner? Men ät inte för många :)

28 okt 15:17 2017

Kommentarer / Svar

För att svara eller kommentera behöver du skapa ett konto. Har dú redan ett konto, så välj att logga in.