Fett delas in i mättat och omättat fett och det omättade fettet delas i sin tur in i fleromättat och enkelomättat. Traditionellt sett har man ansett att de mättade fetterna är farliga.
Men förespråkare av LCHF-dieten anser inte att mättat fett är farligt, utan snarare tvärtom så argumenterar man för att det mättade fettet oskyldigt har fått en "syndares roll".
Personligen så bryter jag mot den gängse LCHF-synen på fett och försöker äta mer omättat fett, särskilt fet fisk som innehåller mycket omega 3. Samtidigt som jag försöker äta mindre mättat fett, t ex rött kött och mejeriprodukter. Vilket jag bl a grundar på teorierna om antiinflammatorisk mat, forskningsrapporter och egen upplevelse.
Nedan kommer några exempel:
Omättat fett (som jag föredrar):
- Nötter, avokado, olivolja, fet fisk (t ex makrill, sardiner, sill och lax).
Mättat fett (som LCHF-förespråkare tycker är positivt, men som jag försöker ha ett begränsat intag av)
- Rött kött, korv, chark, mejeriprodukter(t ex mjölk, smör, fil)