Artikel

Lchf-kost

Om man äter enligt lchf men ändå vill äta choklad och godis och sånt typ en gång i veckan, går man ned i vikt i alla fall då eller går man upp direkt i fett? (Fråga från gamla webbplatsen)

Hej!

Problemet med att "synda" en dag i veckan när man följer LCHF- kost är att man kraftigt försämrar effekten av den. Du får tänka på att det tar flera dagar innan kroppen går över till en effektiv fettförbränning när man utesluter kolhydraterna ur kosten. Om man väljer att äta kolhydrater en dag i veckan så stoppar man fettnedbrytningen omedelbart och det tar tid att få igång den igen. Samtidigt kan jag tycka att det är bättre att göra på det här sättet än att äta den stora mängd kolhydrater som vi gör i dagens samhälle. Personer som tycker att övergången till en kolhydratfattig kost är svår kan vara hjälpta av att lägga in någon liten stund i veckan där man får äta något sött. Målet bör dock vara att med tiden också ta bort den stunden.

Erfarenheten av LCHF- kost är också att det oftast är svårt att hålla sig till att äta kolhydrater endast en dag i veckan. Denna "enda" dag kan lätt bli två eller tre dagar och snart är man tillbaka till ruta ett igen. Det är därför rekommenderat att köra på "allt eller inget" principen och verkligen försöka att gå in för kosten till 100% om man vill se ordentliga resultat. Man får också tänka på att om man äter kolhydrater en dag i veckan blir du förmodligen aldrig riktigt av med ditt sockersug vilket är en viktig del av LCHF- kostens grundtanke.

27 okt 21:23 2017