Många frukter och bär, innehåller bra vitaminer, antioxidanter och andra nyttigheter. Men tyvärr så innehåller framförallt flera frukter mycket socker. Vet du t ex att en apelsin innehåller c:a 10 g kolhydrater, vilket innebär att en medelstor apelsin (150 g) innehåller c:a 15 g kolhydrater. Vilket är relativt mycket även om man äter enligt liberal LCHF som tillåter 100 g kolhydrater om dagen.

Generellt kan man säga att bär är att föredra före frukter.  Vilket helt enkelt beror på att bär oftast innehåller mindre socker än frukter. Dessutom finns det riktiga "sockerbomer" bland våra vanliga frukter t ex banan och vindruvor. 

Undvik drycker baserade på frukt och bär som t ex juice, då många av dessa drycker innehåller mycket socker och går snabbt att dricka. Det är betydligt bättre att äta råa frukter och bär, dessutom får du då i dig fibrer som är en viktig del av kosten. Läs mer om drycker i LCHF. Undvik även torkade frukter och bär, då dessa kan innehålla över 50 % kolhydrater.

Ät frukter och bär! Se till att få plats med frukter och bär (framförallt) i din kolhydratbudget. Variera mellan olika frukter och bär för att få i dig olika näringsämnen. Det är betydligt bättre att minska ner på andra kolhydratkällor som t ex pasta och andra spannmålsprodukter. Men glöm inte grönsaker  som ofta innehåller betydligt mindre kolhydrater men är otroligt näringsrika. Vet du t ex att blomkål enbart innehåller 2,6 g kolhydrater / 100 g, men samtidigt får du i dig nästan 100% av ditt dagliga behov av c-vitamin. Lär mer om grönsaker.

Vilka frukter och bär ska man då välja. Det som är så fantastiskt med LCHF-metoden är att man i princip bara behöver hålla ordning på antalet kolhydrater man äter per dag.  Under LCHF-start hittar du hur mycket kolhydrater man bör äta.

För att göra det enklare för dig har vi gjort tabeller med mängden kolhydrater som olika livsmedel innehåller, du kan sortera livsmedlen på antalet kolhydrater. 

Ett urval av bär och frukter med lågt innehåll av kolhydrater

Avokado 1,7 g kolhydrater / 100 g
Många tänker på avokado som en grönsak men egentligen är det ett bär. Med sitt låga innehåll av kolhydrater och höga innehåll av bra fetter så är avokadon en uppskattad del av LCHF-kosten.

Hallon, krusbär, björnbär och havtorn innehåller alla mindre än 7 g kolhydrater / 100 g
Men var inte rädd för andra bär t ex vårt nyttiga blåbär som innehåller runt 9 g kolhydrater, håll bara koll på din kohydratbudget. En utmärkt och vanlig blandning av bär är hallon och blåbär.  Men när du äter bär, så självklart sockra inte.

Granatäpple, grapefrukt, citron innehåller alla runt 7 g kolhydrater
Granatäpple är inte så vanlig i det svenska köket, men tillskrivs av många en rad hälsofördelar samt innehåller mycket antioxidanter.