Vatten är oftast det bästa valet av dryck när man äter enligt LCHF. Men det finns drycker som innehåller en rad viktiga näringsämnen och inte minst så vill vi ibland att våra drycker skall "smaka" något. Så vilka drycker ska jag då välja när jag äter enligt LCHF?

Kaffe och te är mer än okej när man äter enligt LCHF. Vare sig kaffe eller te innehåller några eller väldigt få kolhydrater. Dessutom är kaffe och te rika på en rad antioxidanter. Det finns studier som visar på att om man dricker kaffe / te regelbundet så minskar risken för  allvarliga sjukdomar såsom vissa former av cancer. Men som vanligt skall man dricka med måtta, typ 2-4 koppar om dagen. Det är det bra att variera mellan kaffe och te för att få i sig olika antioxidanter.  Undvik socker och mjölk  (framförallt socker) i kaffet / teet, då de snabbt bidrar till att man får i sig relativt mycket kolhydrater.

Mjölk innehåller rätt så mycket kolhydrater. Många blir förvånade över att mjölk innehåller så mycker kolhydrater. En deciliter mjölk kan innehålla mellan 4 -5 gram kolhydrater. Så välj gärna andra drycker och vill du ha mjölk i kaffet, så välj grädde istället .

Läsk, juice och saft innehåller mycket socker.  Läsk och saft  vet de flesta innehåller onödigt socker samt är fattiga på näringsämnen. Men även om juice ofta innehåller bra näringsämnen som t ex c-vitamin, så innehåller juice också mycket socker (det gäller även till viss del grönsaksjuice).  För att få i dig bra näringsämnen är det bättre att äta grönsaker och frukter, dessutom får du då i dig betydligt mer fibrer som behövs för en god hälsa. 

Lightläsk och sockerfri saft är inte lösningen.  Lightläsk kan verkar som en gyllene medelväg då de oftast smakar bra och inte innehåller några kolhydrater. Men de innehåller artificiella sötningsmedel  såsom aspartam, vilka kan trigga "sockersuget".

Smaksatt vatten och mineralvatten fungera bra, då de inte innehåller några kolhydrater eller tillsatta sötningsmedel. Men kolla på innehållsförteckningen så tillverkaren inte har smygit in t ex något sötningsmedel. Ett exempel på detta är "vitaminvatten" som bara genom namnet känns nyttigt, men i verkligheten kan innehålla både mycket kolhydrater och artificiella sötningsmedel .

Alkohol kan man dricka, men drick med måtta då alkohol starkt kan hämna viktnedgång. Detta beror förenklat på att levern prioriterar att bryta ned alkohol före fett. Dessutom innehåller flera former av alkohol mycket kolhydrater, såsom öl och drinkar. Ett bätte val är att dricka torra viner eller ren sprit såsom whiskey eller Absolut vodka som inte innehåller några kolhydrater.

Det som är så fantastiskt med LCHF-metoden är att man i princip bara behöver hålla ordning på antalet kolhydrater man äter per dag.  Under LCHF-start hittar du hur mycket kolhydrater man bör äta.

För att göra det enklare för dig har vi gjort tabeller med mängden kolhydrater som olika livsmedel innehåller, du kan sortera livsmedlen på antalet kolhydrater.