Grönsaker är en viktig del av LCHF, eftersom de innehåller bra näringsämnen som vi behöver för att må bra. Dessutom innehåller flera grönsaker ett mycket lågt innehåll av kolhydrater. Vet du t ex att vår vanliga blomkål innehåller enbart 2,6 gram kolhydrater per 100 gram, men samtidigt får du i dig nästan 100% av ditt dagliga behov av c-vitamin. Dessutom finns en rad spännade lchf-recept med blomkål. 

Men vilka grönsaker skall jag välja? En vanlig grundregel är att välja grönsaker som växer ovan jord (ovanjordsgrönsaker) eftersom de generellt innehåller mindre kolhydrater. Men självklart finns det undantag som  t ex rädisor som enbart innehåller 2,2 g kolhydrater / 100 g .  Dessutom är avokado (som egentligen är en frukt) en viktig del av LCHF-kosten, eftersom avokado både innehåller få kolhydrater och bra fetter.

För att få i dig alla näringsämnen du behöver så variera vilka grönsaker du väljer att inkludera i din kost. Ett enkelt knep är att kolla på grönsakens färg t ex blomkål (vit), spenat (grön) och paprika (röd).  Vi råder dig att ge utrymme i din dagliga kolhydratbudget för att ibland äta grönsaker, bär, frukter som innehåller lite mer kolhydrater för att du skall få i dig alla näringsämnen. 

Det som är så fantastiskt med LCHF-metoden är att man i princip bara behöver hålla ordning på antalet kolhydrater man äter per dag.  Under LCHF-start hittar du hur mycket kolhydrater man bör äta.

För att göra det enklare för dig har vi gjort tabeller med mängden kolhydrater som olika livsmedel innehåller, du kan sortera livsmedlen på antalet kolhydrater. 

Ett urval av nyttiga grönsaker med lågt innehåll av kolhydrater

Kål
Kål är en fantastisk ingrediens i många LCHF-rätter.  T ex blomkål  (2,6 g / 100 g), vitkål (4,7 g / 100 g)  och broccoli (3,1 g / 100 g). Kål innehåller dessutom oerhört mycket näringsämnen.

Avokado 1,7 g kolhydrater / 100 g
Med sitt låga innehåll av kolhydrater och höga innehåll av bra fetter så är avokadon en uppskattad del av LCHF-kosten.

Spenat och gröna blad
Spenat innehåller endast 0,7 g kolhydrater / 100 g. Även andra gröna blad har en låg andel kolhydrater. Gröna blad är generellt väldigt nyttiga, så var frikostig med gröna blad i din kost.