Fråga

Lailla

Varför är det bättre med rött vin?

Jag gillar att dricka vitt vin till måltider på helgen även i de perioder jag följer LCHF, men har alltid hört att det är bättre att dricka rött vin. Men stämmer det verkligen, det verkar ju inte finnas mer kolhydrater i vitt vin än i rött vin.

Jag vet att det varierar oerhört mycket mellan olika vin-sorter.

Vitt vin vol. % 12
Kolhydrater Proteiner Fett Kcal
1 g 0 g 0 g 70

Källa:  Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2017-03-14

02 jun 21:21 2021

Kommentarer / Svar

Masse

När det gäller alkohol och framförallt vin, så är mängden socker samma sak som mängden kolhydrater.

Det har ingen större betydelse om vinet är rött eller vitt. De flesta viner innehåller mellan 3 och 15 gram socker per liter. Men alkoholfria viner innehåller tyvärr oftast betydligt mer socker.

Det du söker är torra viner som innehåller mindre socker. Du kan gå in på Systembolagets sida och filtrera på mängden socker. Det finns många viner som innehåller mindre än 3 g socker per liter. Vilket innebär att att du inte får i dig mer än 1 g socker / kolhydrater på en halvflaska vin.

Men min erfarenhet är att det inte bara är mängden socker/kolhydrater som är avgörande, risken är att när man dricker alkohol så är börjar man äta mer "dålig" kost.
04 jun 19:01 2021
För att svara eller kommentera behöver du skapa ett konto. Har dú redan ett konto, så välj att logga in.