Fråga

Sara B

Smör vs Margarin

Många rekommenderar smör istället för margarin när man följer LCHF. Men vad bygger det på egentligen, för när man kollar i kolhydrattabellen så verkar det inte skilja sig så mycket mellan smör och margarin vad gäller antalet kolhydrater.

Är det något jag missar eller är det olika typer av fett? Och skulle då fettet i margarin vara mindre mättande? Dessutom innehåller ju oftast margarin mer av omega-3 som man har påvisat är positivt för hjärthälsan.

Dessutom verkar margarin innehålla färre kalorier, vilket ju inte borde vara någon nackdel.

Kan det vara så att det är mer ideologiskt betonat att man föredrar smör än margarin?
30 apr 21:32 2021

Kommentarer / Svar

Sann

Fett finns ju även i oljor. Så man behöver ju inte välja mellan smör och margarin om man är ute efter fettet.
04 maj 22:20 2021

mickcorea

Margarin kommer från fröoljor och bildar mycket toxisk aldehyd när de hettas upp. Smör är animaliskt och mycket bättre även om det innehåller mättat fett som inte är farligt för kroppen. Det beror på vad du ska ha det till. Det bästa att steka i är kokosolja. Det bästa till kalla anrättningar är olivolja.
04 maj 22:35 2021

maita

Är det inte så @mickcorea att smör (mättade fetter) ger upphov till en högre koncentration av LDL-kolesterolet? Nu vet jag att många inom LCHF säger att det inte är farligt med ett högt LDL-värde.

Men tänker att jag ändå vill belysa den aspekten, när man skall välja mellan smör och margarin.
07 maj 18:47 2021

zebmastah

Hej, min förståelse är att margarin är i högsta grad hårt processat och man äter kemikalier om man äter det. Äkta smör är det bästa, mättat fett är inte farligt. Det ökar kanske LDL-kolesterol, men det är i sig inte farligt, det är oxiderat LDL-kolesterol som är farligt. Kolesterol är bara transportören, viktig för kroppen. Socker är orsak till oxidering. Ät äkta smör, inte margarin
16 maj 18:09 2021

shuLCHFMannen

Håller med zebmastah, men ibland kan det vara lättare att använda Bregott då smör kan vara lite hårt att bre, men välj varianten som har mest fett.
17 maj 18:53 2021

Banne

Det finns i debatten om det är bäst med smör eller margarin ett märkligt argument att eftersom smör produceras i färre steg så är smör nyttigare än margarin.
01 jun 22:32 2021

hodohan

Följ denna länk och läs om hur margarin tillverkas. Visste ni att det finns både bensin och aceton i margarinet efter tillverkningen???? Visserligen väldigt lite men ändå. https://www.ifokus.se/u2/251927bcb1b873d85d64d69189dd9a9a
18 jun 08:43 2021

evaL

Livsmedelsverket rekommenderar att använda margarin istället för smör eftersom margarin innehåller viktiga fettsyror och vitaminer.

Smör innehåller dessutom väldigt lite av fettsyrorna omega-3 och omega-6 som är livsviktiga. Men samtidigt kan margarin innehålla cancerogena ämnen och öka risken för allergi.

Så varför inte använda kallpressade oljor som alternativ?
26 jun 19:45 2021
För att svara eller kommentera behöver du skapa ett konto. Har dú redan ett konto, så välj att logga in.