Fråga

jalchf

Light läsker

En del light läsker innehåller få kolhydrater, men samtidigt får jag en känsla av att det inte är bra att dricka dessa drycker. Min fråga är kan man dricka light läsker när man följer LCHF?

Cola light
Kolhydrater Proteiner Fett Kcal
0.1 g 0 g 0 g 1

Källa:  Livsmedelsverkets livsmedelsdatabas version 2017-03-14

13 maj 22:16 2021

Kommentarer / Svar

FSvensson

Din känsla är rätt. Problemet med light läsker är att de innehåller olika sötningsmedel t ex aspartam, vilket gör att du ökar ditt sug av att äta mer mat framförallt dåliga kolhydrater och socker.

Om man uttrycker det på ett annat sätt, så gör light läsker att du får det svårare att följa LCHF-dieten.

För min egen del så ersatte jag läsk, mjölk och andra drycker med bubbel-vatten typ Ramlösa och Loka. Det fungerade bra för mig, då jag tycker vanligt kranvatten är lite tråkigt. Dessutom finns det en rad olika smaker av bubbel-vatten.
14 maj 22:59 2021

zebmastah

Hej, så fort du hittar en produkt som verkar för bra för att vara sann, så är den ofta det: Läsk utan socker ska läsas som Läsk med kemikalier.
Inflammatorisk respons kommer ske kraftigt när du stoppar i dig processad (kemiska substanser) mat. Här är sötningsmedlet den kemiska substansen.
Din hjärna kommer utlösa samma dopaminpåslag, och av kraftigare sort än socker, du kommer alltså inte kunna reducera sötsuget.
Kortfattat: drick inte socker, och drick verkligen inte kemikalier!
17 maj 07:44 2021

Masse

Håller inte med. Ovanstående kommentarer verkar utgå från att om ett livsmedel inte är "naturligt" (vad det nu innebär), så är det inte bra. Jag tror på LCHF och det innebär i grunden att man minskar mängden kolhydrater och ökar mängden fett. Med det resonemanget så kan det vara bättre att dricka light läsker än t ex mjölk.
05 jun 22:58 2021

Ove67

Problemet med lightläsk är att de innehåller sötningsmedel som minskar mängden ketoner i blodet och därmed ökar känslan av hunger.
09 jun 18:03 2021

Ylvsah

Själv brukar jag göra eget bubbelvatten och smaksätta med ett ”stänk” av Fun Light…
22 jun 14:02 2021
För att svara eller kommentera behöver du skapa ett konto. Har dú redan ett konto, så välj att logga in.