Artikel

Lchf-kost

Jag har anammat LCHF dieten.Dock vill jag någon gång smaka på en enstaka potatis, speciellt när jag får gäster. Det är någon som sagt till mig att stäkelsen minskar krafigt om man kokar potaisen och sedan låter den ligga i kylskåpet och sedan värmer upp den. En annan person säger att om man skall skala potaisen någon dag innan och låta den stå i vatten sjunker stärkelsen Stämmer något av detta?(Fråga från gamla webbplatsen)

Hej!

Potatis innehåller stora mängder stärkelse, dvs glukosmolekyler som är sammanbundna till kedjor. När stärkelsen kommer ner i tarmen bryts den ner till mindre molekyler och slutstadiet av hela processen är att glukos kommer ut i blodet. Det enzym som bryter ner stärkelse i tarmen kallas för amylas. Beroende på stärkelsens uppbyggnad kan amylas jobba olika fort. Ju fortare nedbrytningen av stärkelse sker desto snabbare ökar blodsockret. Det är det här man mäter när man talar om ett livsmedels GI- värde. Ett högt GI- värde säger att stärkelsen i produkten bryts ner fort och ett lågt GI- värde säger att det tar längre tid för stärkelsen att brytas ner till glukos och det tar därmed längre tid för blodsockret att stiga.

Det är sant som du säger att man kan påverka stärkelsens sammansättning i potatisen genom att koka upp den och sedan kyla ner den. Denna process gör det svårare för tarmens amylas att bryta ner stärkelsen och man får en jämnare blodsockerkurva. Detta skulle alltså vara positivt för en person som följer GI- metoden. Notera alltså att stärkelsen inte försvinner genom att man kyler ner potatisen efter kokning, den ändrar bara sin sammansättning.

Inom LCHF däremot har man valt att fokusera på mängden kolhydrater och inte på GI- värdet. Även om du kokar och sedan kyler ner din potatis så kommer den fortfarande att innehålla en rätt så stor mängd kolhydrater. Om du vill följa en strikt LCHF- kost bör du alltså inte äta någon potatis, oavsett tillagningssätt.

28 okt 11:28 2017

Kommentarer / Svar

För att svara eller kommentera behöver du skapa ett konto. Har dú redan ett konto, så välj att logga in.