Artikel

Lchf-kost

Har precis kommit igång med LCHF -kosten och det känns bra.Frukosten är lättaste måltiden att äta. Min fråga är: vad för fett ska man äta,min tanke är att äta mer gram fett än protein,fast det känns svårt att göra det. (Fråga från gamla webbplatsen)

Hej!

Roligt och höra att det känns bra med din nya kost. Jag tycker att man skall hålla sig till så naturliga produkter som möjligt när man äter fett. Exempelvis kan man använda smör istället för processat margarin. Som du kanske känner till så delar man oftast in fett i mättat, enkelomättat och fleromättat. Indelningen har och göra med fettets kemiska struktur men skall man förklara det kort så kan man säga att ju mer hårt ett fett är desto mer mättat är det. Ur LCHF- synpunkt så har det egentligen ingen betydelse vilken typ av fett man äter så länge man uppnår en god och långvarig mättnadskänsla. Naturligt fett från djurriket innehåller ofta mycket mättat fett. Omättade fetter finner man exempelvis i oljor från växtriket. Även fet fisk innehåller mycket fleromättat fett. Omega-3, som är en livsviktig fettsyra, är fleromättad. Det enda fett som jag tycker att man verkligen skall försöka att hålla sig ifrån är transfett. Transfett kan finnas i snabbmat, olika typer av ”snacks” och bildas exempelvis vid fritering.

Jag tycker definitivt att du skall äta mer fett än protein. Annars kan man inte riktigt säga att det är LCHF- kost du följer. Försök att hålla dig till fördelningen: 5% kolhydrater, 25% protein och 70% fett.

28 okt 12:10 2017

Kommentarer / Svar

För att svara eller kommentera behöver du skapa ett konto. Har dú redan ett konto, så välj att logga in.