Artikel

Okänd

Vin och sprit har ju ett lågt kolhydratinnehåll, men man ska ändå undvika det om man går på en lågkolhydratkost. Varför och vad händer i kroppen när man går på strikt LCHF-kost och dricker vin. (Fråga från gamla webbplatsen)

Att säga att man inte får dricka alkohol när man följer LCHF är egentligen fel. Ren alkohol innehåller visserligen en hel del kalorier men ger inte insulinpåslag som kolhydraterna. Det man får titta på är helt enkelt hur mycket kolhydrater man har blandat ihop med alkoholen. Öl, söta viner och drinkar är det man bör hålla sig ifrån om man följer LCHF. Öl innehåller mellan 4-5g kolhydrater per 100g vilket kanske inte låter så mycket. Problemet är bara att man sällan stannar vid ett glas öl och att dess kolhydratinnehåll består av maltos som är en sockerart som snabbt höjer blodglukosen. Tycker man att öl är kanongott så finns det light-öl där man dragit ner kolhydraterna en del. Välj torrt rött vin och överdriv inte konsumtionen av detta eftersom det innehåller en del kolhydrater. Whiskey, vodka och konjak innehåller i princip inga kolhydrater alls (kan dock inte rekommendera någon överkonsumtion av dessa pga andra orsaker).

Det som händer i kroppen när man dricker alkohol, om man ser till kolhydratmetabolismen, är att enzymet NADH ökar och enzymet NAD+ minskar i levern. Här kan man gå in djupt på kemin men kort sagt kan man säga att denna enzymomfördelning leder till att levern bryter ner mindre kolhydrater, minskar sin egen glukosproduktion och drar ner på sin förbränning av fettsyror. Det huvudsakliga resultatet av detta är att blodglukosen minskar och att levern samlar på sig fett. En diabetiker kan exempelvis få känningar av lågt blodsocker i samband med alkoholintag. Egentligen påverkar inte detta LCHF- effekterna så mycket om man inte dricker alkohol väldigt ofta. Man kan alltså fortfarande gå ut och festa med sina vänner även om man följer LCHF.

Det kommer in en del rapporter om personer som upplever att man blir betydligt mer påverkad av alkoholen när man följer LCHF och även att dagen efter kan kännas värre än vanligt. Jag kan inte riktigt säga vad det här kan bero på men om flera har upplevt det så får man ta det på allvar. Det kan därför vara klokt att ta det lite lugnt med alkoholen när man precis har startat sin LCHF- kost för att se lite hur man reagerar.

30 jun 18:10 2017