Artikel

Okänd

LCHF Frukost!

Många som går över till LCHF kost kan i början tycka att det är lite klurigt att veta vad man skall äta till frukost. Vi är ju så vana vid att bre våra mackor eller koka vår gröt och plötsligt så skall man hålla sig ifrån detta. När det gäller LCHF frukost så får man försöka att använda sin fantasi och vara kreativ. Det finns massor med ingredienser man kan använda till sin frukost som innehåller en låg mängd kolhydrater. Som en liten hjälp på vägen tänkte jag här presentera lite olika förslag på vad som kan ingå i en LCHF frukost.

·Ägg har sin givna roll i en LCHF frukost. Ägg är gott, mättande och går fort att laga till. En variant är att helt enkelt göra en äggröra i stekpannan. Vill man fylla på med lite extra fett så går det alldeles utmärkt att blanda i grädde eller creme fraiche i röran. Tycker man det är tråkigt att bara äta ägg så går det bra att steka lite bacon eller koka någon form av kål till. Kom ihåg att man kan värma upp kål i matlagningsgrädde för att få lite extra smak och mättnadskänsla.

·Omeletter går att göra i alla dess olika slag. Om man är ute efter en extra mättnadskänsla så kan jag rekommendera att fylla ut omeletten med ost. Det gör smaken godare och gör att du håller mättnaden en längre tid.

 För den som tröttnar på ägg kan man alltid äta en filmjölksfrukost. Olika typer av frön är perfekt att lägga i sin filmjölk. Populära och goda fröer brukar vara linfrö, sesamfrö eller solrosfrön. Det går givetvis lika bra att blanda ner fröerna i exempelvis turkisk yoghurt.

·Bara för att man skippar brödet behöver man inte sluta att äta det som man brukade ha som pålägg. För att fylla ut sin frukost kan man alltid ta och äta några ostskivor eller smörgåsskinka. Det här är faktiskt mer mättande än vad man tror.

·Keso är gott och ger en bra mättnadskänsla. Varför inte göra en kesoröra till frukost eller som tillägg till exempelvis ägg? Vill man vara riktigt bekväm så är det egentligen bara att blanda keso med lite kryddor och äta den som den är.

·Tonfisk är förhållandevis billigt och lämpar sig bra till en LCHF frukost. Tonfisk och majonnäs låter kanske som en konstig blandning men är faktiskt riktigt gott. Vill man fylla ut tonfisken ännu mer så kan man blanda den med finkrossad fetaost.

·Man kan äta en avokadofrukost om man vill lyxa till det lite extra, till helgen kanske. Avokado är kanongott och alla de olika röror man kan ha till avokadon är ännu godare. Här följer recept på några riktigt goda röror man kan lägga på sin avokado:

· Hur är det nu med bröd egentligen? Ja, det kan vara lite svårt att göra ett bröd som inte innehåller kolhydrater. Däremot så finns det en rad olika bröd som faktiskt ligger lågt i sitt kolhydratinnehåll och som fungerar bra om man inte är jättestrikt i sin LCHF kost. Här kommer ett recept på kolhydratfattigt bröd:

·Ostkaka är också något som lämpar sig utmärkt till en LCHF frukost. 

· För den som är morgontrött och inte orkar ställa sig vid spisen och börja laga till sina ägg så kan man, om man har tillgång till shaker, snabbt mixa ihop en LCHF- shake. Använd mjölk och ägg som grund till din shake och sedan är det bara att fylla på med LCHF- ingredienser. För att fylla ut mättnadskänslan så kan även grädde ingå i shaken.

· Vad dricker man då till sin frukost? De flesta brukar välja att dricka kaffe eller thé med grädde i. Det här är faktiskt ett smart sätt att hålla sig mätt enda fram till lunch. Vissa personer känner att de kan stå sig ganska länge på en kopp kaffe med mycket grädde i. Om man vill dricka något kallt så brukar mjölk vara det bästa alternativet. Juice bör man hålla sig ifrån.

 

04 jul 18:58 2017