Artikel

Okänd

Är kokosmjölk och kokos tillåten lchf-mat? Vilka nötter är ok? Finns det någon tumregel, typ maxmängd kolhydrater per 100 gr för ett lchf-tillåtet livsmedel? (Fråga från gamla webbplatsen)

Ja, både kokosmjölk och kokos är helt ok enligt LCHF-kosten. Själva kokosnöten innehåller något mer kolhydrater än vad kokosmjölken gör. Så här ser det ut per 100g:

 

                                            Kolhydrater                          Fett

Kokosmjölk                            3,5g                                   24g

Kokosnöt                                6,1g                                  33,5g

Kokosflingor (Torkade)        3,4g                                  63,1g

 

Så här mycket kolhydrater innehåller våra vanligaste nötsorter per 100g:

 

                                             Kolhydrater

Paranötter                              3,8g

Kokosnöt                                6,1g

Hasselnöt                               9,3g

Jordnötter                               10,3g

Valnötter                                  13,1g

Sötmandel                              13,3g

Kastanjer                                38,7g

 

Man skulle väl kunna säga att någonstans vid jordnötter går gränsen för vad som är rimligt att äta om man följer en LCHF-kost. Man skall dock komma ihåg att de flesta nötter även är rika på fett och ger en behaglig mättnadskänsla. Därför tycker jag att nötter är ett bra alternativ som "snacks" på fredagskvällen om man känner att man blir sugen på något gott. Nötter bör dock inte ingå dagligen i en LCHF-kost.

 

Ja, man får ofta frågan hur mycket kolhydrater man bör äta om man följer LCHF-kost. Jag tycker man skall bestämma sig för vad man har för mål med sin diet. Om man lider av övervikt eller diabetes och det primära målet är att gå ner i vikt och stabilisera sina blodsockervärden så bör man hålla 5g kolhydrater per 100g livsmedel som gräns. Då startar kroppen sin ketonbildning och man får en mycket effektiv fettförbränning. Om man däremot inte har som mål att gå ner i vikt eller tränar mycket så bör man nog äta mer kolhydrater, 20g per 100g livsmedel kan vara ett tak att eftersträva. Det finns många som tränar mycket hårt och ändå följer en kolhydratfattig kost. Så länge intaget av fett och protein är adekvat ordnar kroppen själv sin energi.              

01 jul 17:56 2017