Artikel

Okänd

Hur snabbt går man ned i vikt om man följer strikt LCHF? (Fråga från gamla webbplatsen)

Din fråga går egentligen inte att svara på. Det är oerhört individuellt hur fort man går ner i vikt med lchf- kost och det är många faktorer som spelar in. För det första så är det olika hur bra folk verkligen följer kosten. Jag har mött en hel del personer som tror att de följer lchf- kost men när man räknar ihop deras totala intag av kolhydrater under en dag så blir det faktiskt ganska högt. Det bästa är att riktigt sätta sig in i kosten och hur den fungerar samt att vara disciplinerad i sin kosthållning.

Sedan spelar alltid gener och biologiska grundförutsättningar en roll när det gäller kost och viktnedgång. Man brukar tala om så kallade "Thrifty genes" vilket innebär att vissa människor verkar ha en större benägenhet att lagra upp och bevara fett än andra. Men generellt så kan man säga att kraftigt överviktiga personer oftast får en snabbare viktnedgång i kilo än en person som kanske bara vill förlora några få kilo.

Motion spelar alltid en roll vid viktnedgång. En person som rör sig mycket och samtidigt håller nere intaget av kolhydrater kommer fortare att bryta ner sin fettvävnad för att tillgodose sig med energi. Inlagring av vätska är en annan faktor som spelar in. Personer med hög vätskenivå i kroppen kommer snabbare förlora vikt eftersom kolhydrater binder vatten.

Om du följer kosten ordentligt och samtidigt försöker att röra på dig så mycket som möjligt så tror jag säkert att du kommer gå ner något eller kanske till och med några kilo i veckan. Jag tror det är viktigt att inte sätta upp allt för snabba och höga mål då risken är större att man avbryter kosten i förtid på grund av besvikelse. Ge det hela en ärlig chans och låt det få ta sin tid så kommer säkerligen allt gå bra.

30 jun 18:00 2017