Ur en LCHF- kost synpunkt så går det bra med sockerfritt tuggummi. Hur bra det är att tugga på något som lurar kroppen att det är föda på väg är en annan fråga. Det sker en viss debatt inom LCHF- området huruvida sötningsmedel ger insulinutsöndring eller inte. Insulinet skulle i så fall släppas ut genom signaler från hypotalamus, genom det man kallar för den cefaliska fasen. Aspartam är en av väldens mest undersökta mattillsats. Här finns det flera stora och seriösa studier som visar på att aspartamet inte ger någon insulinutsöndring. Acesulfam K verkar däremot kunna ge en viss insulinstegring, hos råttor åtminstone. Sorbitol och mannitol ingår ofta också i sockerfria tuggummi och kan ge en liten glukosstegring. Men dessa bryts ner oerhört sakta i tarmen (anledningen till deras laxerande effekt) och ger inga sockertoppar. Summan av det hela är att man inte behöver tänka så mycket på insulinutsläpp eller blodsockernivåer när man äter/dricker lightprodukter. Däremot så underhåller dessa ofta ett sötsug vilket kan göra det svårare att följa en LCHF- kost.
Kolhydratinnehållet i pesto ligger lite i ”gränslandet” för vad som är rimligt enligt LCHF-kosten. Det är ganska stor variation för olika livsmedelsföretag som tillverkar pesto. Det kan därför vara klokt att kika lite på näringsinnehållet när man inhandlar pesto. Pesto baserat på tomater eller kronärtskocka innehåller mindre kolhydrater än den klassiska peston. Normalt sett använder man ju inte så mycket pesto till en måltid vilket gör att den kan användas någon gång ibland även om man följer LCHF-kost.
Salta pinnar bör man hålla sig ifrån. De är rena kolhydratstavar.
30 jun 18:03 2017