Rotfrukter innehåller en mängd nyttiga näringsämnen och fibrer, för många är t ex potatis den viktigaste källan till c-vitamin. Problemet ur LCHF-synvinkel är att många rotfrukter innehåller stora mängder kolhydrater.
Potatis brukar innehålla c:a 15 g kolhydrater per 100 gram och en medelstor potatis väger mellan 75 och 100 g. Så en person som följer liberal LCHF (50 - 100 g kolhydrater per dag) får i sig nästan 15 procent av sin dagliga kolhydratbudget genom att äta en potatis. Hur mätt blir man på några potatis?
Därför är den generella rekommendationen inom LCHF att istället äta ovandjordsgrönsaker såsom blomkål och broccoli. Många grönsaker som växer ovan jord innehåller otroligt mycket näringsämnen, men innehåller betydligt mindre kolhydrater. T ex så innehåller blomkål enbart 2,6 g kolhydrater per 100 g.
Men det finns rotfrukter som innehåller få kolhydrater, några av de mest populära rotfrukterna när man äter enligt LCH är rotselleri (4,4 g), kålrot (6 g), morot (6,6 g) och vanlig gul lök (7,3 g). Sen finns ju även rädisa som enbart innehåller 2,2 g kolhydrater per 100g, men det är kanske inte så lätt att basera sin kost på rädisor.
Hur skall jag då tänka runt rotfrukter och vilka rotfrukter skall jag välja? Det som gör LCHF-metoden unik är att man i princip bara behöver hålla ordning på antalet kolhydrater man äter per dag. Under LCHF-start hittar du hur mycket kolhydrater man bör äta. Tänk på att ge utrymme i din dagliga kolhydratbudget lite då och då för bra rotfrukter, grönsaker samt bär och frukter så att du får i dig alla näringsämnen.
För att göra det enklare för dig har vi gjort tabeller med mängden kolhydrater som olika rotfrukter m.m innehåller, du kan sortera livsmedlen på antalet kolhydrater.