Fisk och skaldjur är både näringsrika och innehåller lite eller inga kolhydrater. Dessutom innehåller fetfisk såsom lax och makrill mycket av den livsviktiga fettsyran omega-3  samt har en bra sammansättning av fetter och proteiner.  Därför är fisk en av de viktigaste livsmedlen när man äter enligt LCHF.  Men tänk på att kompletera med fetasåser såsom bearnaisesås om du äter vit fisk såsom torsk och gädda för att uppnå mättnadskänsla. Du bör äta fisk minst 2-3 gånger i veckan, men gärna mer.  Många som äter enligt LCHF fokuserar på att äta kött, men du kan med hälsofördel byta ut kött mot fisk

Ska man bara äta fetfisk när man följer LCHF? det är viktig att variera mellan olika fiskarter för att du skall få i dig alla näringsämnen. 

Färdigprodukter kan innehålla mycket kolhydrater,  man skall vara lite försiktig med färdigprodukter när man äter enligt LCHF då de kan innehålla en hel del kolhydrater t ex så innehåller Findus fiskpinnar 17 gram kolhydrater per 100 gram. Vilket innebär att bara tre fiskpinnar ger dig runt 15 gram kolhydrater, det är rätt mycket om du har en kolhydratbudget på 100 gram per dag. Generellt kan man säga att man skall vara lite försiktig med panerade fiskar. 

Glöm inte skaldjur! Skaldjur såsom blåmusslor innehåller bra näringsämnen och har högvärdiga proteiner.  Fungerar utmärkt som mellanmål eller i en sallad.

År det bättre med viltfångad fisk än t ex odlad lax? Det är inte säkert då fiskar som lever i vissa hav eller sjöar innehåller skadliga ämnen t ex PCB. Läs mer på Livsmedlesverket.

Vilka typer av fisk och fiskrätter skall jag då välja? Det är egentligen rätt enkelt, variera mellan feta och vita fisker samt var lite försiktig med färdigprodukter såsom panerade fiskar.

För att göra det enklare för dig har vi gjort tabeller med mängden kolhydrater som olika livsmedel innehåller, du kan sortera livsmedlen på antalet kolhydrater och mängden fett.