Mejeriprodukter är baserade på mjölk (oftast komjölk), exempel på mejeriprodukter är mjölk, fil, yoghurt, ost, grädde, cream fraiche, keso och kvarg. Mejeriprodukter kan fungera i LCHF-kostenMen alla mejeriprodukter är inte lika bra ur LCHF-synvinkel. En del mejeriprodukter såsom fruktyoghurt kan innehålla upp åt 15 gram kolhydrater medan osten camembert kan innehålla närmare 0 kolhydrater per 100 gram. 

En grund regel är att äta det fetare alternativet när man äter enligt LCHF, eftersom dessa produkter oftast innehåller mindre kolhydrater och mer fett  som ger upphov till att man känner sig mättare.  Så med andra ord om du känner att du verkligen behöver din tallrik med fil på morgonen så välj fil med så hög fetthalt som möjligt.

Minska mängden mejeriprodukter.  Många tänker att "naturliga" mejeriprodukter är okej om man följer LCHF, men ett vanligt råd är att dra ner på mängden mejeriprodukter. Vilket bland annat beror på att det är enkelt att få i sig för mycket kolhydrater t ex innehåller vår vanliga standard mjölk (3%) hela 4,8 gram kolhydrater per deciliter.  Vilket innebär att om du dricker ett glas mjölk (3 dl) så får du i dig nästan 15 gram kolhydrater, det är rätt mycket även om man följer den mest liberala varianten av LCHF som tillåter 100 gram kolhydrater per dag. Dessutom kan det finnas en rad andra hälsofördelar att dra ner på mängden mejeriprodukter.  Men samtidigt ska man säga att mejeriprodukter innehåller en rad viktiga näringsämnen (ofta tillsatta), så som vanligt välj produkter med lågt innehåll av kolhydrater och överkonsumera inte men undvik inte heller mejeriprodukter.

Ersättningsprodukter såsom sojadryck, gurt eller havredryck, anses oftast inte vara ett bra val när man äter enligt LCHFDen mest grundläggande förklaringen många framför är att LCHF i grunden bygger på stenålderskost (paleo-kost) och att den kosten inte innehåller mejeriprodukter.  Men det finns även andra förklaringsmodeller såsom att vissa av dessa produkter höjer insulinnivån, vilket gör att vi blir hungrigare. Men kollar man på mängden kolhydrater så behöver nödvändigtsvis inte dessa produkter innehålla mer kolhydrater.

Vilka mejeriprodukter ska jag välja? För att göra det enklare för dig har vi gjort tabeller med mängden kolhydrater som olika livsmedel innehåller, du kan sortera livsmedlen på antalet kolhydrater. 

Ett urval av bra mejeriprodukter när man äter enligt LCHF

Smör
Smör innehåller i princip inga kolhydrater och mycket fett. Även ghee, skirat smör fungerar utmärkt.

Ost
Mängden kolhydrater kan variera mycket i ost, så läs alltid på innehållsdeklarationen eller kolla i kolhydrattabellen. Men t ex mjuka ostar såsom camembert kan i princip innehålla 0 gram kolhydrater. 

Keso
Keso är gott att ha på smörgåsen och är en bra ingrediens i matlagningen.

Vispgrädde, cream fraiche och smetana
Bra att ha då man lagar mat, men tänk på att välja varianter med lågt innehåll av kolhydrater.