Bröd och olika varor baserade på spannmål är något många saknar när man äter enligt LCHF. Dessutom innehåller rätt spannmålsprodukter en rad nyttigheter såsom vitaminer, mineraler och fibrer.
Kan man då äta bröd och andra spannmålsprodukter om man följer LCHF? I grunden handlar LCHF om att dra ner på mängden kolhydrater. Man har en bestämd mängd kolhydrater man kan äta per dag, om man t ex äter enligt liberal LCHF kan man äta upp till 100 gram kolhydrater per dag (här kan du läsa mer om mängden kolhydrater man kan äta per dag).
Så absolut finns det möljlighet att äta olika spannmålsprodukter om man vill. Dessutom finns en rad färdigprodukter som har ett lågt innehåll av kolhydrater, t ex bröd som innehåller runt 2,5 gram kolhydrater per skiva och inget socker. Om man väljer att äta produkter baserade på spannmål så välj självklart livsmedel med lågt innehåll av kolhydrater och socker samt så högt innehåll som möjligt av fibrer och fullkorn.
Men många inom LCHF-sfären menar att spannmålsprodukter inte är bra för hälsan. Det vanligaste argumentet är att LCHF i grunden bygger på stenålderskost (paleo-kost) och att den kosten inte innehåller spannmål. Primärt fokuserar man på att äta glutenfri-kost, eftersom man anser att gluten har en rad hälsonackdelar.
Bröd och andra "mjölprodukter" utan spannmål. I dag finns det en stor mängd recept på bröd, kakor m.m som inte innehåller spannmål, så du behöver inte vara utan ditt älskade bröd om du väljer bort spannmål. Ofta innehåller dessa produkter mandelmjöl, kokosmjöl och fiberhusk. Det finns hur många recept som helst, testa t ex att söka på LCHF bröd.
För att göra det enklare för dig har vi gjort tabeller med mängden kolhydrater som olika livsmedel innehåller, du kan sortera livsmedlen på antalet kolhydrater. Tabellerna innehåller mest traditionella bröd, vi jobbar på att lägga till livsmedel som är kolhydratfattiga eller är baserade på t ex mandelmjöl.