Fredrik Åkerman är vinexperten som sedan 1996 specialiserat sig på Portugal. Idag jobbar han som skribent, provningsledare och researrangör med fokus på Portugal och portugisiska viner.

Provningsledare
Sedan 1992 har Fredrik Åkerman anlitats som provningsledare, föreläsare och organisatör av vinprovningar, spritprovningar och ölprovningar. Uppdragsgivare har varit ViniPortugal, Sommelierföreningen, Australian Wine Bureau, Munskänkarna, Studiefrämjandet Vuxenskolan samt många olika vinsällskap och företag. Totalt har över 27.000 personer deltagit i Fredriks provningar.

Researrangör & reseledare
Sedan 2006 arrangerar och leder Fredrik Åkerman vinresor i Portugal. Mellan 2012 och 2016 samarbetade han med Vincent Arrhenius under namnet Din Vinresa AB. I detta samarbete arrangerades även vinresor till Frankrike och Italien. Mellan 2006 och 2018 har cirka 500 personer åkt på Fredriks vinresor, både amatörer och professionella.

Vinskribent & översättare
Sedan 2001 skriver Fredrik artiklar om portugisiska viner och om vinlandet Portugal. De flesta artiklarna har publicerats på Fredriks blogg eller i hans nyhetsbrev. Men Fredrik har också skrivit för ViniPortugals och Munskänkarnas tidningar. Och redan 1997 översatte Fredrik "A Little Book of Maltwhiskies" från engelska till svenska åt Wahlströms förlag.

Lärare
Mellan 2006 och 2011 var Fredrik lärare i portugisiska viner på Gustibus Wine & Spirit Academy i Malmö, en av Sveriges främsta Sommelierutbildningar.

Domare
Fredrik fick 2009, 2013 och 2015 äran att vara en av de internationella domarna i vintävling "Top 10". Tävlingen arrangeras en gång om året i samband med Portugals största och viktigaste vinmässa, Essência do Vinho.

Utbildning
Grunden till Fredrik Åkermans dryckeskunskap kommer från den vinhandelsutbildning han gick i London mellan åren 1993 och 1995. Under studietiden praktiserade Fredrik också tre månader på en av Tysklands främsta vingårdar, Weingut Reichsrat von Buhl i Pfalz. Därmed fick han också en praktisk inblick i produktionen av vin.

Detaljhandel
Under studieårens ferier jobbade Fredrik Åkerman extra som butiksförsäljare i flera av Systembolagets butiker i södra Sverige. Bland annat handplockades han 1994 till den nya vinbutiken på Hansacompagniet i Malmö. Efter nästan sex år inom vinimport, återgick Fredrik i slutet av 2000 till detaljhandeln. Först jobbade han i tre månader i Kjaer & Sommerfelt:s butik i centrala Köpenhamn. Detta är kanske Danmarks mest prestigefyllda butik, med bland annat kungahuset som kunder. Sedan följde knappt fyra år då Fredrik åter jobbade extra på Systembolaget, både på Hansacompagniet och Mårtenstorget. Parallellt studerade han, bland annat retorik, vid Lunds Universitet.

Import
Så fort Fredrik Åkerman hade avslutat sina vinstudier i London 1995, så började han jobba som restaurangförsäljare i södra Sverige, för vinimportören Enosvezia. Ett år senare startade Fredrik sin egen vinimportfirma, Essencia Vinhandel, för att förse restauranger och Systembolaget med högkvalitativa viner från främst Portugal. År 1999 fick han ett mycket bra erbjudande från vinimportören CaroVin, som hade högkvalitativa franska och italienska viner som sin specialitet. Erbjudandet innebar bland annat att Fredrik började jobba som inköpare hos dem, vilket han höll på med i knappt två år.

Munskänk
Som medlem i Munskänkarna i Lund har Fredrik Åkerman bra möjligheter att förkovra sig ytterligare i vinets underbara värld. Tyvärr har han dock inte möjlighet att vara med så ofta som han skulle önska. Det krockar nämligen många gånger med hans egna vinprovningar.

Miljöintresse
Fredrik Åkermans stora miljöintresse har bland annat lett till att han drömmer om att i framtiden lämna Lund för att bosätta sig på landet. Helst i en ekoby. Det ska i alla fall finnas möjlighet att odla och ha lite djur. Kanske blir Fredrik vinbonde!