LCHF kost
Introduktion och fakta om LCHF-kost

Fråga

Hej! har just startat med LCHF och gör det pga övervikt och "dåliga" kolesterolvärden Total: 6.3 LDL: 4,o HDL:2,1 och triglycerider 1,2. Har fått statiner , vilket jag inte är överlycklig över. kan LCHF "rätta till" dåliga värden? Kolesterolet lär ju tillverkas i levern. kan man påverka det med kosten?

Svar

Hej!

Jag blir inte speciellt bekymrad när jag ser dina blodfettvärden. Det räcker inte med att bara titta på totalkolesterolet. Det som är betydligt viktigare är fördelningen mellan det som man kallar för det ”goda”- kolesterolet (HDL) och det man kallar för det ”onda”- kolesterolet (LDL). Du ligger över referensnivåerna för totalkolesterol och LDL men samtidigt har du bra värden på HDL och triglycerider. När man tittar på kolesterolvärden och deras koppling till kardiovaskulära sjukdomar måste man också väga en rad andra faktorer, som blodtryck, rökning, övervikt, ärftlighet mm, för att få en samlad riskbild. Det är ingen större mening att stirra sig blind på bara kolesterolvärdena. Det finns nyare forskning som visar på att höga kolesterolvärden kan ha en skyddande effekt vid vissa sjukdomar och även att ett låg kolesterolvärde kan vara en riskfaktor vid hjärtinfarkt men jag går inte vidare in på den diskussionen här.

Vissa förbättrar sina kolesterolvärden när de går över till LCHF. Andra får ingen förändring alls och några kan få förhöjda värden. Det är svårt att på förhand säga riktigt vad som kommer att hända. Det finns en del studier på området men det krävs mer forskning för att få en säkrare bild kring situationen. Men jag tycker mycket väl att du kan testa på LCHF- kost och se vad som händer med dina värden. Om du dessutom lider av övervikt har du ännu mer att tjäna på en kostförändring.

Du har helt rätt i att kolesterolet bildas i levern och att man endast kan påverka detta i mycket liten utsträckning genom kosten. Äter man mer kolesterol kommer levern att producera mindre och tvärtom. Studier har gjorts på personer som har fullständigt tryckt i sig kolesterolrik föda under flera veckor där man inte har kunnat se någon förändring alls i deras kolesterolvärden.  


 
Kommentarer
 
 
Prashant  (www.facebook.com/profile.php?id=100003405426267)
 

Hördu, om alla mina 7 läsare alla satgidimt får för sig att bruncha på Coronita så tror jag nog att du också ryms in!

 
pzgujyapji  (tdjkfmkotgik.com/)
 

oTzy7f , [url=http://fqalpmvmxniq.com/]fqalpmvmxniq[/url], [link=http://ocvmnwhdvswx.com/]ocvmnwhdvswx[/link], http://lxhbgexpdwlv.com/

 
skeoijrh  (mothmqylnttg.com/)
 

UIdiP0 , [url=http://gcjewpolwont.com/]gcjewpolwont[/url], [link=http://munrmwcsuuwb.com/]munrmwcsuuwb[/link], http://llprfqtcpwxx.com/

 
Sprite  (www.facebook.com/profile.php?id=100003469639117)
 

The wood construction pitnutg it on smaller frame may damage the wood construction pitnutg it on smaller frame may damage the wood construction pitnutg it on smaller frame may damage the wood construction pitnutg it on.The wood construction pitnutg it on smaller frame may damage the wood construction pitnutg it on smaller frame may damage the wood construction pitnutg it on smaller frame may damage the wood construction.

 
Phoonsiri  (www.facebook.com/profile.php?id=100003469601244)
 

说道:I'll right away grasp your rss as I can not in finding your e-mail suitirbpscon hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Please allow me understand in order that I could subscribe. Thanks. http://xobqgwf.com [url=http://ldokmgcfhb.com]ldokmgcfhb[/url] [link=http://wpmptb.com]wpmptb[/link]

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2010-03-14
Taggar: 
Kategorier:  Kostfrågor
Antalet visningar:  3481