LCHF kost
Introduktion och fakta om LCHF-kost

Fråga

Hej! Äntligen någon att fråga. Jag har ätit lchf kost (tror jag att jag gjort) under två månader och har nog bara gått ner några kilo. Jag är 171 lång och väger hela 105 kg. Min kropp förändras och jag kan märka att jag minskar måtten men det går lååångsamt. Jag äter ungefär så här under en dag: 35g kolhydrater/250g fett/134g proteiner. Är jag helt ute och cyklar? Min frukost: 2 stekta ägg och 1/2 pkt bacon. Lunch klarar jag oftast inte att äta så jag äter middag: Broccoli, en bukett, kalkonkött el köttfärs, el fläskfilè, gräddsås med creme fr. och gorgonzolaost. Kaffe i glas ca 3st med grädde i (ca 1 dl grädde/dag) Ibland kan jag äta hallon el jordgubbar på kvällen med grädde. Hur skall jag öka viktminskningen?

Svar

Hej!

Jag tycker definitivt det verkar som om du följer LCHF- kost. Att äta 35g kolhydrater om dagen är en bra nivå även om vissa tycker man skall gå ner till en så låg nivå som 20g per dag. Viktnedgången är individuell vid omläggning av kosten. Vissa tappar snabbt vikt medan andra går ner mer successivt. Troligtvis är det genetiska och hormonella komponenter som styr detta. Jag känner inte till så mycket i övrigt kring hur du lever ditt liv men om du tycker att viktnedgången går för långsamt så kan jag ge några tips.

1.       Du kan dra ner på mängden kolhydrater ännu mer. Ju mindre kolhydrater du äter desto snabbare fettförbränning.

2.       Ät mindre totalmängd. När man fyller på med fett i maten kan man oftast hålla sin mättnad under en längre tid och därmed kan man också äta något mindre än vad man gjorde innan.

3.       Se över så att du inte har några ”dolda” kolhydratkällor i din kost. Jag vet flera som har trott att de följer en strikt LCHF- kost och så kommer det fram att de fått i sig kolhydrater ändå. Vad dricker du exempelvis till dina måltider? Mycket bär eller frukt?

4.       Träna och var fysiskt aktiv! Att äta lite kolhydrater drar i sig igång en fettförbränning men kombinerar man detta med träning kommer resultaten mycket snabbare. Det behöver inte röra sig om att gå till ett gym varje dag. En halvtimmes promenad per dag är oftast en fullgod fysisk aktivitet.

5.       Det finns en rad sjukdomar och mediciner som gör att det kan vara svårare att gå ner i vikt. Oftast kommer viktnedgången ändå om man följer LCHF men det kan bli ett mer utdraget förlopp.  Jag går inte igenom alla mediciner som kan försvåra en viktnedgång men de vanligaste är kortison, diabetesmedicin, antidepressiva och vissa blodtrycksmediciner.

6.       Se till att ha en bra dygnsrytm! Stress påverkar kroppens metabolism på ett förvånansvärt kraftfullt sätt och kan både leda till viktnedgång och viktuppgång. Att ha regelbundna sovvanor ger psykiskt välbefinnande och påverkar kroppens sammansättning.

7.       Se upp med alkohol och rökning. Överdrivet alkoholdrickande påverkar kolhydraternas omsättning i kroppen och rökning påverkar aptit och kondition.

Lycka till!


 
Kommentarer
 
 
maria  
 

Äter du inte lite för mycket fett? Hade jag varit du hade jag minskat på fettmängden.

 
Asta  
 

Du äter ganska bra, men minska ner kolhydraterna till minst 20 g per dag så märker du snabbt resultat. Själv ligger jag runt 10-12 kolhydrater per dag och har gått ner 9,6 kg på 3 månader. Öka fettintaget. Använd t ex ett par teskedar antingen smör i kaffet eller kokosfett (riktigt ekologiskt kokosfett kan du köpa i antingen Hälsokostaffär eller på nätet t ex hos Bodystore.com). Börja försiktigt med kokosfett och öka successivt. Börja med 1 tsk i kaffet tillsammans med lite grädde och öka efter några månader till c:a 2 msk. Eller lägg smör på maten du lagat som får smälta ovanpå. Lovar du rasar i vikt och blir mätt länge också. Lycka till.

 
Paula Lee Jones  
 

Inte fasen behöver du minska på fettet! Det är bullshit! Jag gick ner 45 kg på lite mer än 3 månader o jag fettade på! Men som Asta säger bör du istället dra ner på kolhydraterna ;)

 
Paula Lee Jones  
 

Jo en sak till fördela maten på minst 5 måltider för att få igång en jämn ämnesomsättning ;)

 
Emelie  
 

paula lee jones, hur gick du ner så snabbt? Jag behöver går ner 22 kg och jag har inget tålamod. Har gått ner 27 kg sen januari i år men tycker dte har gått för långsamt.

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2010-03-08
Taggar: 
Kategorier:  Kostfrågor
Antalet visningar:  9138