LCHF kost
Introduktion och fakta om LCHF-kost

Fråga

Jag har anammat LCHF dieten.Dock vill jag någon gång smaka på en enstaka potatis, speciellt när jag får gäster. Det är någon som sagt till mig att stäkelsen minskar krafigt om man kokar potaisen och sedan låter den ligga i kylskåpet och sedan värmer upp den. En annan person säger att om man skall skala potaisen någon dag innan och låta den stå i vatten sjunker stärkelsen Stämmer något av detta? MVH Leif Olsson

Svar

Hej Leif!

Potatis innehåller stora mängder stärkelse, dvs glukosmolekyler som är sammanbundna till kedjor. När stärkelsen kommer ner i tarmen bryts den ner till mindre molekyler och slutstadiet av hela processen är att glukos kommer ut i blodet. Det enzym som bryter ner stärkelse i tarmen kallas för amylas. Beroende på stärkelsens uppbyggnad kan amylas jobba olika fort. Ju fortare nedbrytningen av stärkelse sker desto snabbare ökar blodsockret. Det är det här man mäter när man talar om ett livsmedels GI- värde. Ett högt GI- värde säger att stärkelsen i produkten bryts ner fort och ett lågt GI- värde säger att det tar längre tid för stärkelsen att brytas ner till glukos och det tar därmed längre tid för blodsockret att stiga.

Det är sant som du säger att man kan påverka stärkelsens sammansättning i potatisen genom att koka upp den och sedan kyla ner den. Denna process gör det svårare för tarmens amylas att bryta ner stärkelsen och man får en jämnare blodsockerkurva. Detta skulle alltså vara positivt för en person som följer GI- metoden. Notera alltså att stärkelsen inte försvinner genom att man kyler ner potatisen efter kokning, den ändrar bara sin sammansättning.  

Inom LCHF däremot har man valt att fokusera på mängden kolhydrater och inte på GI- värdet. Även om du kokar och sedan kyler ner din potatis så kommer den fortfarande att innehålla en rätt så stor mängd kolhydrater. Om du vill följa en strikt LCHF- kost bör du alltså inte äta någon potatis, oavsett tillagningssätt.


 
Kommentarer
 
 
Mau  (www.facebook.com/profile.php?id=100003406850811)
 

Jag blev annars te4mligen chakecrod he4romdagen ne4r jag inse5g att en av ve5ra ff6rele4sare – har tyve4rr glf6mt vem annars hade jag nog konfronterat henom – bytt kf6n pe5 en av personerna som la grunden ff6r de svenska folkbiblioteken. Jag var lite ose4ker och te4nkte att det kanske var ne5gon annan han pratade om, men eftere5t se5g jag en bild pe5 Valfrid som hon heter och kollade med ne5gra kursare och jo, mycket riktigt var det denne Valfrid som ff6rele4saren pratat om som han. Nog ff6r att det mest e4r me4n, men kan inte de enstaka kvinnor som lyfts fram i historien e4nde5 fe5 fortse4tta vara kvinnor?

 
nezowjw  (gbxjbwnnmqun.com/)
 

W6I3pW , [url=http://vtzmyxxwdqac.com/]vtzmyxxwdqac[/url], [link=http://mzhjdbfabwrb.com/]mzhjdbfabwrb[/link], http://fsmonpshhile.com/

 
effrwiknfm  (ujbrdjmfpukl.com/)
 

6D8xZ5 , [url=http://xpgqgsleeizs.com/]xpgqgsleeizs[/url], [link=http://dgqtjhupzdrc.com/]dgqtjhupzdrc[/link], http://fuvppdyaawus.com/

 
Riana  (www.facebook.com/profile.php?id=100003469660154)
 

Cool stuff. Any concerns from you or your dootcr on your LDL elevating between each test. Was there a particle size test done to show that the 130+ wasn't a concern? My doc says anything above 130 is reason for concern or reason for her to make money for big pharma.

 
Putra  (www.facebook.com/profile.php?id=100003469766599)
 

Bf6rjade i fredags ff6rra veackn med att ff6rsf6ka ff6lja Lchf och idag var det ve4gning -1,3kg =)Det var tack vare din sida som jag beste4mde mig ff6r att bf6rja!Satt och letade ne5gra goda recept bara helt vanligt och trillade in he4r.Tack ff6r en super bra sidan! http://icrtpd.com [url=http://xdvhulhmmm.com]xdvhulhmmm[/url] [link=http://vpwuzpvgh.com]vpwuzpvgh[/link]

 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2010-03-04
Taggar: 
Kategorier:  Kostfrågor
Antalet visningar:  5101