LCHF kost
Introduktion och fakta om LCHF-kost

Fråga

Jeg begynte å spise LCHF for nesten to uker siden, og ble umiddelbart fri for søtsuget om kvelden. Takk! :-)) Men nå har jeg noen spørsmål: Jeg har hypotyreose og spiser 100 mg Levaxin om dagen. Er det ok å følge LCHF da? Jeg bruker Bio-T ( CLA + grønn te ekstrakt). Er det ok å kombinere med LCHF? Jeg føler meg litt forstoppet. Hva skal jeg gjøre? Mvh Astri

Svar

Hej Astri!

Det går bra att kombinera dessa tabletter/kapslar men LCHF- kost.

Som du säkert känner till så är Levaxin ett substitut för en brist på tyroideahormon i kroppen. Detta hormon har en viktig roll i kroppens basala metabolism och ämnesomsättning. Vid förändrat kostintag kan även kroppens ämnesomsättning förändras något. Det kan därför vara klokt att tala om för sin doktor att man tänker starta med LCHF- kost om man står på Levaxin.  Man kan sedan ta ett blodprov efter att man har följt den nya kosten i några veckor för att se så att TSH- och T4- värden ligger bra. Det är viktigt för både kropp och psyke att man har en välinställt Levaxindos.

Det är lite svårt att ge några direkta råd angående kombinationen Bio-T och LCHF- kost eftersom det vetenskapliga underlaget för huvudingrediensen i Bio-T (CLA) är så tvetydigt. CLA står för Conjugated Linoleic Acid (konjugerad linolsyra). Detta är en fettsyra som ingår inom gruppen essentiella fettsyror, dvs fettsyror som kroppen inte kan producera själv. Det går att skriva mycket om dessa Omega-syror men det får bli i ett annat forum än här. Om du mår bra av att äta detta så tycker jag att du skall fortsätta med det även om du följer LCHF- kost.

Förstoppning kan bero på massor med olika saker och det behöver inte alls vara kopplat till din LCHF- kost. Många gånger går förstoppningen över av sin själv. Annars kan man prova att dricka mer, få i sig mer lättflytande föda och motionera mer. Vid fortsatta problem med fortstoppning finns det receptfria laxermedel att köpa på apoteket.


 
Kommentarer
 
Inga kommentarer registrerade.
 
Ny kommentar 
 
* = Obligatoriskt fält

* Ditt namn:   


Din webbplats: (frivillig)


* Kommentar:   


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
  < Tillbaka till frågor/svar
 
 
 
Om frågan/svaret
Datum: 2010-02-04
Taggar: 
Kategorier:  Kostfrågor
Antalet visningar:  2790