LCHF kost
Introduktion och fakta om LCHF-kost

Fråga om LCHF-kost

Här finns det möjlighet att ställa frågor på sidan som rör LCHF kost. Eftersom kosten är ny och relativt outforskad så kan det vara bra att få ställa en fråga om det är något speciellt man undrar över.

 

Kom ihåg att en fråga på internet aldrig kan ersätta ett läkarbesök. Om du har frågor som mer rör det medicinska området så rekommenderar jag att du tar kontakt med en läkare för svar.

 
Kategori:
Sortering:
   [ Sök i frågor/svar ]

Antal frågor/svar: 118

 
Hem > 
 
Hej! Om man äter enligt lchf men ändå vill äta choklad och godis och sånt typ en gång i veckan, går man ned i vikt i alla fall då eller går man upp direkt i fett?  (Antal visningar: 12101)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-06-22
  Kommentarer (3)
 
Hej! Jag har fösökt med GI-metoden två ggr förrut med ungfr 1 års mellanrum som resulterade i en snabb viktnedgång. Efter ungf 2 veckor började jag gå upp i vikt igen och blev rädd för att fortsätta. Jag började därför att misstro denna metod men hörde då om LCHF som är ganska lik GI. Men mitt problem är att jag inte vågar äta hur mkt fett som helst. Jag förstår inte riktigt hur mycket fett man ska äta per dag och hur ofta. Jag har läst på Annika Dahlquist blogg om mellanmål som består av en ostskiva med smör på. Jag undrar därför vad du rekomenderar som mellanmål, hur mkt fett man bör äta och hur mkt man bör motionera.  (Antal visningar: 2203)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-06-18
  Kommentarer (4)
 
Hej! jag tänkte börja käka enligt lchf. Men undrar hur det är med frukt, mjölk, filmjölk och naturellyogurt "får" man äta de ibland eller ska man avstå?? //Nybörjare  (Antal visningar: 3831)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-06-15
  Kommentarer (4)
 
Jag är så osäker på om man får i sej tillräckligt med protein ?och vad som är för mycket så det blir fel?Går man bara upp i vikt i stället??  (Antal visningar: 1851)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-06-12
  Kommentarer (3)
 
Hej, Har just börjat med en två-veckors kur. Tycker det är lätt att hålla kolhydraterna på ca 20 g per dag och tycker att jag får i mig mycket grönsaker och proteiner så att jag är mätt. Men jag har svårt för att äta extra mycket fett, gillar ej grädde och smör. Steker i rapsolja och har olivolja och fetaost på salladen. Frågan är om jag måste få i mig extra mycket fett för att gå ner i vikt. Eller fungerar metoden genom att bara fokusera på ett lågt kolhydratintag? Undrar också om min blodfettsänkande medicin Crestor fungerar ihop med lchf. Hälsn Gunnar  (Antal visningar: 1824)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-06-10
  Kommentarer (2)
 
Hej! Har ätit lchf-kost i några veckor och tycker det fungerar jättebra.Nu har min svärmor blivit intresserad. Hon äter Varan och vi undrar om det är något speciellt hon måste tänka på.Hur är det med ägg tex? Mvh Monica.  (Antal visningar: 3790)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-06-08
  Kommentarer (9)
 
Hej! Jag kämpar på sedan ca 4 veckor med lchf-kost - har inte gått ner någonting och viktnedgång är mitt primära mål med det. JAg väger ca 66 kg och är 1.63 lång - har så långt jag kan minnas försökt att gå ner i vikt - brukar pendla några kilo hit o dit men har legat mellan ca 62 o 66 sedan säkert 10 år. Förut bet modeller som viktväktarna och en strikt kcal-räknar-period på min vikt, men det funkar inte längre. Är 41 år. Efter att ha levt hela vintern med att bry mig ganska lite över vad jag satt i mig, bestämde jag mig (återigen) i mars att köra igång en "satning" på att gå ner ca 1 storlek i kläder (4-5kg). Gick ner ngt kilo på kcal-tänket, och blir som vanligt oerhört besviken att det inte hjälper mer. Ngt kilo ner o sen e det stopp. Jag rör på mig hyffsat, joggar ngra dagar i veckan o spelar någon runda golf. Det är första ggn som jag testar lchf-kost dock - alla som testat sa att "nu kommer du gå ner"! Och, efter nu 4 veckor - ingen förändring. JAg väger mig inte, men kläderna sitter precis lika tight. Min kost nu är helt utan kolhydrater såsom pasta, potatis etc. Har inte svårt att äta mkt grönsaker, gör det ofta. Tidigare åt jag ganska mkt frukt, har dragit ner till ca 1 frukt per dag. Har slutat med light-läska, margarin - you name it. I början kände jag mig lite vimsig, nu känns det ok. Det jag gör som jag inte "borde" är att jag dricker vin när jag känner för det - brukar bli 2-3 dagar/vecks så här på sommaren. Annars.. vette fasen varför det som biter på ALLA inte biter på mig. Suck. Biter det verkligen på alla...? Tycker inte att det är så svårt att äta så här, frullen lite problematisk, men det är mer en fråga om "what is the point" om det ändå inte ger resultat. Ciao/Pia  (Antal visningar: 8382)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-06-06
  Kommentarer (3)
 
Jag har nu ätit enligt LCHF-metoden i nästan tre månader. Mitt problem är att jag skulle vilja minska i vikt lite snabbare. Jag vägde ca 73,0 när jag började ( 164 cm ), 1:a mars. Idag, nästan tre månader senare väger jag 68.5. Jag har alltså gått ned 4,5 kg på nästan 3 månader. Jag mår mycket bra av den här dieten, så här bra har jag inte mått på länge. Jag har tidigare varit besvärad av övervikt, kraftigt uppsvälld mage med gaser, och ständigt sockersug/insulinkänningar. Jag trivs alltså med min nya livsföring, men jag skulle vilja se resultat på vågen lite snabbare.Jag har läst / hört om andra som går ner mycket snabbare, vad gör jag för fel? Jag har hållit mig strikt till kosten, mina enda utvikelser är att jag, några gånger, har ätit några bitar sk naturgodis ( nötter/kokos i ckoklad el sötad youghurt ). Jag brukar dricka 2 el max 3 glas torrt, vitt vin till middagen på helgen. Vad kan jag göra för att påskynda min viktnedgång? Jag är oxå fortfarande lite svullen i händer/fötter, jag väntar på att det ska ge sig, hur lång tid kan det ta? Tacksam för svar, jag behöver lite stöttning! // Marie  (Antal visningar: 26883)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-06-03
  Kommentarer (16)
 
Hej! Har haft diabetes typ 1 sedan 1967 och behandlas med insulinpump. Har ätit LCHF i ca 8 mån och mår jättebra, HbA1c 5,1 (förut 7-9). Vid senaste provtagningen hade mina kolesterolvärden stigit mycket: totalkolesterol 6,6 (förut 4,5) och LDL 4,8 (förut 2,7). Min läkare vill sätta in statiner för blodfetterna. Är både orolig och ledsen över detta. (Jag har skrivit till dig tidigare ang hjärtklappning.) Fungerar inte LCHF lika bra för de som har diabetes typ 1 som för de som har typ 2? Det finns så lite information om typ 1 och LCHF. Hoppas innerligt att du kan råda mig vad jag ska göra. Tacksamma hälsningar Inger  (Antal visningar: 1672)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-05-30
  Kommentarer (0)
 
Jag har ätit LCHF kost i en vecka nu, och OJ, vad jag får bra. Jag gick ned 2 kilo på fyra dagar, men har nu gått upp ett kilo igen..och undrar om jag gör något fel. Är kvinna, 29 år, 167 cm lång väger nu 70 kilo och vill gå ner till 63-64 kilo. Är lite osäker på hur mkt av allt jag ska äta, en typisk dag ser ut så här: 1400 kcal fördelat på 132 g proteiner,82 gram fett, och 9 gram kkolhydrater. Mao 3% kolhydrater 41 %proteiner och 56% fett. Blir hemskt tacksam på svar om det är något jag bör ändra, mår så bra som aldrig förr med detta sätt att äta, men vill gärna också gå ner de där kilona..  (Antal visningar: 2283)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-05-28
  Kommentarer (2)
 
Hur snabbt går man ned i vikt om man följer strikt LCHF? Har cirka 15 kilos övervikt.  (Antal visningar: 28573)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-05-26
  Kommentarer (13)
 
hejsan! jag undrar hur ofta och i vilken mängd man kan äta riven kokos då man vill tappa vikt med lchf? på paketet står det att det innehåller 6,7 gram kolhydrater vilket ju är över smärtgränsen på 5 gram. jag brukar steka pannkakor på grädde, ägg och någon deciliter kokosflingor ett par gånger i veckan - "förstör" jag för mig själv genom detta? sedan har jag en annan kolhydratsrelaterad fråga. vad är egentligen värst - att äta mer mörk choklad än de 30 gram som är rekomenderade (typ 70 gram) eller att äta en liten ruta mjölkchoklad? tack för en bra sajt!  (Antal visningar: 7396)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-05-24
  Kommentarer (7)
 
Jag undrar om det är några vitaminer/mineraler eller annat som man riskerar att få för lite av när man inte äter kolhydrater. Och är det inte så att levern får arbeta rätt mycket om man äter mycket fett? Jag har ätit LCHF nästan hela tiden i ca 4 mån och det känns väldigt bra, men jag tänker på levern ibland... Vill inte gå till läkare eftersom jag är "paria", dvs kvinna, över 40 och lätt överviktig...  (Antal visningar: 2797)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-05-15
  Kommentarer (5)
 
Hej! Jag är en 48-årig kvinna som har diabetes typ 1 sedan 42 år och har ätit LCHF i ca 7 månader. Läste att man kan få hjärtklappning i början men jag har det fortfarande så fort jag gör någonting som är lite ansträngande, t ex att gå uppför en lite längre trappa. Är normalviktig, 56 kg 157 cm lång, är ingen överdriven motionär men promenerar några gånger per dag, ca 30 min varje gång. Tilläggas kan att mina blodsockervärden aldrig varit så bra på dessa 42 år. Jämn och fin blodsockerkurva hela dygnet. Mitt HbA1c ligger på 5,1. Tidigare HbA1c har legat på 7-9. Känner mig orolig över hjärtklappningen och undrar om det ska vara så efter ca 7 månader? Kan det vara så att min kropp (hjärta/kärl) redan tagit så mycket stryk efter att i alla år blivit rekommenderad att äta så mycket kolhydrater i alla dessa år? Mycket tacksam för svar på detta. Vänliga hälsningar Inger  (Antal visningar: 1559)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-05-12
  Kommentarer (4)
 
Hej ! Jag började äta enligt LCHF för 5 dagar sen och nu funderar jag på en sak jag hört tidigare. Att om man ´svälter´kroppen så tar den av musklerna före fettet. Kan det vara riktigt. Jag styrketränar och vill bli av med fett inte muskler.  (Antal visningar: 2370)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-05-08
  Kommentarer (3)
 
läste ditt svar om att inte äta potatis varken kokt eller stekt. Jag följde GI kost tidigare och där fick jag till svar att när potatisen var kokt och sedan kallnat så var det okej att äta den eftersom den då omvandlade snabb kolhydrat till långsam. Där var det okej att tex äta hemmagjord potatissallad. Vad ska man tro på. dessa dieterna är ju ändå ganska nära varandra?  (Antal visningar: 5687)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-05-03
  Kommentarer (2)
 
Jag har börjat med lchf kost , ätit så i några dagar. Men har ett problem, blir hungrig rätt snabt efter att jag har ätiti, vad tror ni att det kan bero på? Jag äter som man ska knappt några kolhydrater alls, kanske måste lägga till mer fett i måltiderna?  (Antal visningar: 1854)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-04-23
  Kommentarer (0)
 
Hej! Började med LCHF kost för 2 veckor sedan då jag vill testa om den kan hjälpa mot min ständiga trötthet och depression sedan 12 år. Jag är inte överviktig och är inte ute efter viktnedgång. Har surfat runt på nätet och läst många hälsofördelar med kosten. Finns det några studier som visar på förbättring av nedstämdhet om man ökar fettintaget? En annan fråga är varför jag är så svullen i kroppen sedan jag började med kosten? Istället för att förlora vätska verkar det som om min kropp håller den för allt vad den är värd! Kan detta vara omställningsproblem? Vad bör jag tänka på med LCHF-kosten när det gäller vätskebalansen? Vänlig hälsning, Kicki  (Antal visningar: 3966)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-04-19
  Kommentarer (5)
 
passar LCHF alla människor? jag har nu följt den i en vecka men har hela tiden ont i magen. dessutom mår jag jättedåligt, speciellt på eftermiddagarna. är helt kraftlös och yr i huvudet, vill bara sova. jag vill också veta hur mycket av allt kan man äta, exempelvis under en dag. har inte riktigt fått kläm på det. jag känner mig hungrig mest hela tiden så jag äter ganska ofta, t ex en avocado, lite keso, en frukt eller dylikt. jag äter även 1-2 fulkornsmackor varje dag eftersom jag inte klarar av att vara helt utan kolhydrater.  (Antal visningar: 3998)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-03-31
  Kommentarer (4)
 
Som icke köttätare - men äter fisk vad att äta - funkar qourn som är min stapelvara? Kokos förstod jag var bra. Men vad för kokos? Var köper man rätt sort? Antar att kokosmjölk är rätt. Pumpakärnor, quinoa? Vilka nötter är ok att äta? Tacksam för svar. Undrande Charlotte  (Antal visningar: 3674)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-03-28
  Kommentarer (4)
 
Hej! Jag är lite förvirrad då det gäller mandel och LCHF-kost. På vissa mandelförpackningar innehåller mandlarna 4.5g kolhudrater, vilket borde göra de helt ok att äta medan andra mandelförpackningar innehåller 11.5 g kolhydrater. Är det så att mandlarna innehåller olika mängd kolhydrater och att det då är mer ok att äta de som innehåller 4.5 g eller är det bara det att mängden kolhydrater är godtyckligt uppmätt? Tacksam för svar :) MVH Hanna  (Antal visningar: 16533)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-03-25
  Kommentarer (10)
 
Oljor är bra till LCHF kosten, men vilka oljor ska man undvika, och finns det olja som är bättre än nån annan? Rapsolja och oliolja har jag hört mkt bra om, men hur är det med linfröolja? Mvh Malin  (Antal visningar: 15124)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-03-23
  Kommentarer (8)
 
Fick idag hem boken "Allt om GI metoden" och både jag och sambon vill gärna prova. Men så står det i den att man måste träna mycket. Jag har Multipel skleros och har svårt att träna. Gör lite thaichi och går några hundra meter som mest. Undrar nu om det är skadligt med GI eller LCHF om man inte tränar samtidigt. Jag har ett rejält sockerberoende jag behöver bli av med. MVH  (Antal visningar: 2265)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-03-21
  Kommentarer (6)
 
Jag och min man har båda prövat LCHF under en tid. För mig har den känts helt rätt från början, medan min man, som kommer från Medelhavsområdet, inte har känt sig bra. Vår fundering är om det kan vara genetiskt betingat hur bra kroppen är på att använda fett/kolhydrater som bränsle? Runt Medelhavet är ju kosten traditionellt rik på fisk, grönsaker och kolhydrater, medan vi har en tradition av mycket animaliska produkter, mejeriprodukter och mindre grönsaker.  (Antal visningar: 1896)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-03-18
  Kommentarer (1)
 
Jag undrar om man kan äta surkål på burk eller innehåller det för mycket kolhydrater?  (Antal visningar: 4392)
Kategorier: Kostfrågor
Datum: 2009-03-14
  Kommentarer (2)
 

Sida: 4
1 2 3 4 5 
 
    RSS för frågor/svar
 
 
 
Ny fråga
* = Obligatorisk uppgift.

Ditt namn

Din e-post

* Fråga  


* Ange bokstäverna/siffrorna i bilden

 

 
     
 
 
Senaste kommenterade frågor
 
     
 
 
Populäraste taggarna
Inga taggar registrerade.